2024. június 1., szombat

LÁTOGATÁS A KARMELITA KOLOSTORBAN ÉS A SACRÉ COEUR NŐVÉREK MARANATHA LELKIGYAKORLATOS HÁZÁBAN

 

Június 1-jén látogatóban voltunk a Karmelita kolostor és a Sacré Cour (szeretet) nővéreknél. A karmeliták nagyon zárt világban élnek, szigorú napirenddel. Lakóhelyüket csak rendkívüli esetben hagyják el. Családjukkal, volt barátaikkal ritkán találkozhatnak. Hatalmas parkjuk van, ahol a csendben magukba és Isten felé fordulhatnak. Szívesen fogadják azokat az embereket, akiknek nyugalomra van szükségük. 

A Pécshez közeli kis baranyai település, Magyarszék szomszédságában, festői környezetben található a Sarutlan Kármelita Nővérek Mindenszentekről elnevezett kolostora. Az első magyarországi női kolostort az ausztriai Mayerling kolostora alapította Mária Ignácia nővér kezdeményezésére, 1891-ben, Sopronbánfalván. Ez a közösség alapította meg a szombathelyit 1906-ban, majd a két kolostor együtt alapította a pécsi Kármelt, 1936-ban.A kármeliták karizmája az imádság, az imádkozó jelenlét az Egyházban és a világban. Hiszik, hogy szolgálatuk mintegy rést nyit az égen, és mindenkire lehívja Isten kegyelmét, áldását.

A kegytárgyboltban vásárlási lehetőségünk is volt, ahol házi készítésű csokoládét, könyveket, és sok szép terméket lehet vásárolni.

A másik helyszín a MaranaTha ház volt, ahol a Sacré Coeur nővérek szabadon mozoghatnak az emberek között, feladatuk a nevelő munka. A lelkigyakorlatos ház működtetését 2021. október 15-től a Szent Szív Társaság/Sacré Coeur nővérek négy fős közössége vette át. Szívük tele van hálával azért, hogy a Karmelita nővérekkel az együttműködés megvalósulhatott, amely számunkra és a Sacré Coeur nővérek  számára is az isteni Gondviselés és a Szentlélek hathatós közreműködésének megtapasztalása volt. 

A családias hangulatú ház a Mecsek egyik legszebb völgyében, Pécs történelmi városától 10 km-re helyezkedik el. Az erdő csendje és a tartalmas programlehetőségek nagyszerű kikapcsolódást és feltöltődést biztosítanak. Vendégházukban egyéni elcsendesedni vágyókat, csoportokat és családokat egyaránt fogadnak.

Három honlap is van, mely a nővérek életét, és kolostorukat mutatják be, nézzétek meg, sok hasznos információt lehet ezekben olvasni. 

http://www.karmelita.hu/

http://www.maranathahaz.hu/

http://szentszivtarsasag.hu/










































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...