2024. március 13., szerda

SÁROK ÉS IVÁNDÁRDA FALUJÁRÓ TÚRA


Március 13-án, több, mint két órát utaztunk Harkányi átszállással, hogy felkeressük Sárokot és Ivándárdát, a két határmenti települést. A fő látványosság a sároki szerb ortodox templom és a benne lévő ikonosztáz lett volna. Sajnos ezt azonban nem tekinthettük meg, így túránk a hagyományos falujáró sorozatba illeszkedett csak. 

A volt iskola épületét megnézhettük, ez egy vendégház, pár régi tárgy kiállításával, és itt található a katolikus imaterem is. Az épület előtt egy harangtorony is áll feszülettel. Nagyon szép és rendezett külsejű a település, de keserű szájízzel jöttünk, el, hogy a hosszas előkészület és szervezés ellenére sem nézhettük meg az ortodox templomot belül. A határ mentén a műúton, szeles időben tettük meg az 1,8 km-es utat Ivándárdáig. 

Egy nagyon szép és gondozott település, bár már csak kevesen lakják. Itt megtekintettük az evangélikus és katolikus templomokat, majd a faluban tettünk egy sétát. Ezen a településen is volt valaha szerb ortodox templom, melyet 1973-ban lebontottak, ma már nem látható, helye a mostani parkban volt, ahol ebédeltünk. S, hogy nem áll már a templom, miben különbözik, egy láthatatlan belsejű templomtól? Utóbbi olyan, mintha nem is lenne.

A falusétánk végén megnéztük a vendégházat és a tavat, majd buszra szálltunk, hogy arról átszállva Magyarbólyon vonatra szállhassunk.

Ezúton is elnézést kérek a csoportom tagjaitól a kellemetlenségért, reméljük a következő túránk sok szép látnivalóval kárpótol majd mindenkit.

Túravezető

































































KEGYHELYLÁTOGATÁS PETŐFISZÁLLÁSON

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör tagjai Petőfiszállásra látogattak, ahol Pál Dániel Csaba OSPPE szerzetes atya fogadott és kísért ...