2024. március 16., szombat

GERESDLAK - SZEBÉNY - FEKED (KERESZT BEJÁRÁS)


Március 16-ára meghívást kaptam Szebénybe, ahol polgármester úrral és a helybéliekkel végigjártuk a falu és környékének keresztjeit. A feszületeket a tavalyi évben mind felújították, és most újul meg hamarosan az utolsó is. Az önkormányzat munkatársai és polgármester úr is rendszeresen kijár a határba és gondozzák a kereszteket, kaszálják a füvet, szükség szerint rendbe teszik környezetüket, a hozzá vezető utakat. Ez nagyon felemelő érzés, mert sok helyen nem törődnek az erdei létesítményekkel, sokszor még a felújított kereszteket is benövi a bozót. 

Megnéztük a Csele-patak forrásait is, melyek közepes vízhozamúak, és a völgy talppontján erednek, de sajnos a sűrű bozót miatt nehezen megközelíthetők. Az önkormányzat szeretne kialakítani egy túraútvonalat, mely Fekedhez és Máriakéméndhez hasonlóan felfűzi a határban álló kereszteket, szentek szobrait, és vallási emlékhelyeket. Ennek megvalósításáról is beszélgettünk a bejárás során. Útközben még lefotóztam néhány keresztet Geresdlak határában is.







































A KÖZÉP-MECSEK KERÜLŐ TÚRA 4. RÉSZÉN VEHETTEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

  Ezúttal a Közép-Mecsek legszebb részein barangoltunk Hősök terétől Meleg-mányon át Árpád-tetőig. Útközben felkerestük a forrásokat, ahol m...