2024. március 9., szombat

HOSSZÚ TÚRA A HEGYHÁTON

 

Útvonal: Várvölgy - Pap-erdő - Margit-forrás - Hamvas-völgy - Battyánhegyi-erdészház - Battyáni-hegy - Kisbattyán - András-rét - régi temető (képoszlop maradványával) - Cseresznyési-völgy - Csonka-forrás - Angyalkúti-mellékág - volt Laposmezei-erdészház (egykori iker erdészlak) - Szauervein-kereszt - Köszvényesi-erdészház - Szabadság-völgy - Nyíres - Kisbattyán. 

Táv: 25 km. Indulás: 5.30 (hosszú túrához kora hajnalban célszerű indulni, és ehhez busz is van errefelé). Várvölgy, érk. 6.13. Hazatérés: 14.30 Kisbattyán 15.00 Komló, Pécs érk. 15.36.

Bár egész nap hűvös, borús (8-9 fok) idő volt, de ez a hőmérséklet felelne meg a kora tavaszi időnek. Sajnos a források és patakok vízhozama nem egyezik az évszakkal, továbbra is alacsony, gyenge vízmegjelenések vannak, sőt egyes patakok medre teljesen száraz. Nagy a változás az elmúlt 15 évben. Az őszi hónapok többletcsapadéka nem tudta kellően pótolni sok év hiányát. Hó szinte egyáltalán nincs és ez kellene a vízháztartás egyensúlyához. Hóolvadás után mért vízhozamokról évek óta nem beszélhetünk. A Margit-forrás vízhozama 1 liter/perc, a Csonka-forrás pedig csak csepeg. Mi lesz nyáron? Víz biztosan nem! És nem segíti a klímaváltozást, hogy a Hegyhát erdejeit is vágják ezerrel. A 25 km-es úton öt helyen láttam teljes tarvágást, nem kis területeken. A fát teljes egészében a pécsi erőmű nyeli el. Bútorfának alig megy, nincs is szükség oda ennyire. Persze ültetnek is, de 70-100 év sok idő, míg újra öreg korú erdővé válik, és azt is figyelembe kell venni, hogy a fák növekedése jelentősen lassul a száraz és forró klíma miatt.

Kiegészítés a cikkhez: az 1979-es Mecsek térképen Laposmezei-kulcsosházként van feltüntetve az erdészház. Ekkoriban a piros sáv jelzésről a Battyáni-hegyről egy piros négyzet turistaút ágazott le és Kisbattyánt keresztezve a mostani zöld sáv helyén vezetett a házhoz, majd onnan kiért a Kisvaszart Komlóval összekötő műútra. Ott vége volt, onnan nem vezetett semerre. Tehát a ház utolsó éveiben szálláshelyként működhetett, talán ezért is vittek erre turistautat, mely később megszűnt, szerepét átvette a Mecseki Zöldtúra. 

Ami még érdekes, hogy a ház közelében egykor egy forrás is volt, mely a ház vízellátását biztosította. Angyal-kút volt a neve. Már sokan keresték, köztük én is, de nem leltem nyomára, semmilyen forrásmező nincs sem a ház környékén, sem a patakmeder környékén, pedig nyilván léteznie kellett, ha itt laktak. Talán ásott kút is volt, de annak sincs nyoma, nyilván, ha volt betemethették.



































































A KÖZÉP-MECSEK KERÜLŐ TÚRA 4. RÉSZÉN VEHETTEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

  Ezúttal a Közép-Mecsek legszebb részein barangoltunk Hősök terétől Meleg-mányon át Árpád-tetőig. Útközben felkerestük a forrásokat, ahol m...