2023. december 16., szombat

ÉVZÁRÓ TÚRA A KELETI-MECSEKBEN ÓBÁNYÁTÓL MÁZÁIG

 

A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör évzáró túrája december 16-án a Keleti-Mecsekbe vezetett. (Bár évzáró túrának hirdettük, de valójában lesz még egy Nyugat-Mecsek kerülő túra december 27-én, szerdán, mely korábban az eső miatt elmaradt.) Utazásunkhoz kihasználtuk a két éve közlekedő és Óbányára is betérő délelőtti járatot.

Útvonal: Óbánya – Kappenvasszer – Csörgő-rét – Váraljai-völgy, vendégházak – Kangyásma – Nagy-rét, Cserfa-forrás (erdei pihenőhely) – Máza.

Táv: 12 km. Egy picit hosszabbítottunk, mert a Váraljai-vendégházaktól nem a jelzett úton mentünk fel a tetőre, hanem a régi köves és aszfaltos erdészeti, egykori kacskaringós bányász úton. Így teljesen elkerültük itt a sáros részeket.

A mai túrát vidám hangulatban nagyon kellemes és napos időben -2 és + 7 fok közötti hőmérsékletben tettük meg. Míg a napsütötte déli oldalakon a fagyott talaj felengedett, addig az árnyékos északi oldalak még délután is deresek voltak. Az északi irányultságú völgyben fekvő Mázán nem is nagyon engedett a fagy még délután sem.

Sajnos a Cserfa-forrás nem megközelíthető. A régi hidat évekkel ezelőtt elvitte a megáradt patak. Jelenleg csak egy keskeny fapadló van elhelyezve a mély árok felett, melyet senki sem mert megkockáztatni, hogy átkel rajta, főleg, hogy a felülete síkosnak, jegesnek tűnt. Korlát sincs, alatta pedig a mély árok, a benne folyó most eléggé bővizű patakkal. Annyit láttunk csak, hogy a forrás csövéből csordogál a víz. Jó lenne, ha mielőbb épülne ide a régi helyére egy normális híd, oda, ahol az egykori kibetonozott lépcsők is vannak.

Köszönöm, hogy eljöttetek, köszönöm mindenkinek az egész éves részvételét, munkáinkban való segítségét.

BEG.













































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...