2023. december 5., kedd

MEGÚJULT A SZABADIDŐPARK A MANDULÁSBAN IS

 

A Mandulás a Közép-Mecsekben, a Misina-tető déli lejtőpihenőjén, a Bárány-tető közelében, a volt kemping mellett található. Régen itt egy fás liget helyezkedett el, melyet Cingolány-rétnek neveztek. Itt van a mecseki tor­na­pálya kiindulópontja, vala­mint erdei játszótér és szezonálisan üzemelő büfé is található itt. Erre vezet a piros sáv jelzésű turistaút is, innen indul a piros háromszöggel jelzett ösvény is a Tubesre, de a kék sárga egyedi városi turistaút is érinti a területet. A Mecseki-parkerdő területén elhelyezkedő játszótér és szabadidőpark könnyen megközelíthető, hiszen a 34 és 35-ös járatoknak pont itt van a Mandulás nevű megállójuk.

Rendezett környezet és játékos tanösvény várja a kikapcsolódni vágyókat a Mandulás játszótéren és a nemrég a város tulajdonába visszakerült egykori kemping területén. A Mandulás a pécsiek kedvelt kirándulóhelye, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak. A terület az elmúlt években egyre szebb lett. A Pintér János Parkmegújítási Program keretében 2021-ben a tornapálya újult meg a Biokom Nkft. közreműködésével. Már akkor tervezték, hogy a játszóteret is rendbe teszik, ami végül 2023 őszén valósulhatott meg. A volt kemping területén néhány romos épületet is elbontottak, de még így is bőven akad épületmaradvány. A bontás és tereprendezés után új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki, valamint a szemléletformálásra fókuszálva makktálcát, süngarázst és rovarhotelt is kialakítottak a hozzájuk tartozó információs táblákkal együtt.

Nemcsak a kempingben, hanem a szabadidőparkban is sok az újdonság. Kicserélték a régi kerítéselemeket és padokat, a gyermekek pedig teljesen új vagy felújított játékokon játszhatnak. Egy játékos tanösvényt is kialakítottak. A játszótér esőbeállójában 10 madárfaj és 2 emlősfaj került bemutatásra, amelyek előfordulnak a környéken. Ezek az állatok láthatók a faragott, míves oszlopokon, melyek Fődi Tibor fafaragó mester munkái. Az oszlopok tetején madáretetők, alul pedig információs táblák találhatók. A parkban álló, elszáradt juharfát sem vágták ki, hanem megbízták Fődi Tibort, hogy alakítsa ki belőle Mandula Marci és Mandula Manci szobrát.

 

Visszaemlékezés az egykor volt Mandulás kempingre:

https://regipecs.blog.hu/2013/10/04/vegleg_megszunt_a_mecseki_mandulas_camping








































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...