2023. december 29., péntek

A MÁRIAKÉMÉNDI KEGYTEMPLOMÉRT BARÁTI KÖR 2023. ÉVI BESZÁMOLÓJA - TÚRÁK, ZARÁNDOKLATOK, SZERVEZETT PROGRAMOK

 

Az éves beszámoló a nagy terjedelem miatt idén négy részletben (túrák, egyházi rendezvények, munkák és a kegyhely környezete) témakörökben kerül bemutatásra.

 

TÚRÁK, ZARÁNDOKLATOK, SZERVEZETT PROGRAMOK

A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör szervezetten immár öt éve végzi értékmentő munkáját a Nagyboldogasszony kegytemplomnál és a kegyhely környezetében, de már az azt megelőző években is igyekeztünk megóvni és fejleszteni a kegyhelyet.

Az idei évben 37 túrát és köztük több zarándoklatot szerveztünk. A programok többsége Baranya és a szomszédos vármegyék területén zajlott, de országjáró alkalmainkon néhányszor távolabbra is utaztunk. A legtöbben a Törökvári teljesítménytúrán vettek részt (75 fő), ám egy országos rendezésű túrához mérten ez a létszám igen csekély, ezért a jövő évtől ez a túra nem kerül megrendezésre, hiszen korábban 120-150 fő között volt a létszám, ami fokozatosan csökkent az utóbbi években. Sajnos a belefektetett energia és a több napi (heti) munka nincs összhangban az eredményekkel. A covid óta országosan is jellemző a teljesítménytúrákon a (néhol drasztikusan) csökkenő létszám, bár már korábban is megfigyelhető volt a csökkenő érdeklődés ezen túrák felé. Ennek első számú oka, hogy az utóbbi években országszerte egyre többen szerveznek hasonló túrákat. A túrázók száma viszont ezzel nem nőtt egyenes arányban, így nagyon megoszlik a résztvevők létszáma, hiszen egy-egy hétvégére vármegyénként akár több teljesítménytúra is jut.

A legnépszerűbb túrák a Nyugat-Mecsek kerülő túrasorozat volt 10 résszel. Az egyik bakonyai túrán 62 fő vett részt. A Nyugati-Mecseket bejártuk Bakonyától Abaligetig. Végignéztük a csodaszép Árpád-kori templomokat, a szép erdőket, a patakos-völgyeket és a hegyek magaslatait, megcsodálva az onnan elterülő panorámát. Magas létszámok voltak még egyes borkóstolós programokon, Hajós (54 fő) és a Nyugat-Mecsek kerülő túrákon (jellemzően 30-60 fő). Tavasszal folytattuk a Dráva-menti túrasorozatot, mely szintén magas létszámokat hozott. Az idei évben nyáron különösen népszerűek lettek az országjáró- és kegyhelylátogató túrák (Sümeg, Majk, Ercsi, stb.), ahol több helyen rendkívül kedvesen fogadtak minket és életre szóló élményekkel térhettünk haza. Az idei évben újra sokan választották a fürdőtúrákat is, amik korábban is kedveltek voltak, de a covid utáni években kevés igény mutatkozott rá. Reméljük a jövő évben is hasonló érdeklődés lesz a távolabbi túrák iránt.

Sajnos ősszel a rendkívül sok csapadék miatt túráink többsége elmaradt, de olyan is volt, hogy harmadszori hirdetésre sikerült csak megtartani. Volt, hogy esőben túráztunk, mert induláskor még nem esett, de ezen alkalmakkor is mindannyian célba értünk. Az őszi túrákon a kedvezőtlen időjárás miatt a létszám sokat csökkent, de decemberre némiképp stabilizálódott az időjárás (sőt eléggé tavaszias idő lett), és újra egyre többen választották túráinkat. Az év utolsó túráján, mely Cserditől Bodáig vezetett, 41 fő vett részt. Ősszel több falujáró túrát is szerveztünk, ahol a települések épített örökségeivel ismerkedtünk.

A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör túrái rendhagyóak, nem hasonlíthatók össze más szervezetek, szakosztályok túráival. Rendszeresen olyan különleges, illetve mások által nem járt útvonalakon vezetnek a túrák, amikre ezáltal magas az érdeklődés. Ezek a túrák nem csak a jelzett turistautakat ismertetik meg. Sokan, még a túravezetők többsége is csak a jelzett utakon mer túrázni/túrát vezetni. A jelzetlen utakon lehetőség van az egészen ritka, és ismeretlen értékek felfedezésére. A túrákon mindig felvesszük a kapcsolatot a helyiekkel, és így a műemlékeket, templomokat, tájházakat, kiállításokat belül is van lehetőség alaposabban megismerni. Mások túraprogramjában ezek sem túl gyakran szerepelnek, hiszen a legtöbben csak erdei túrákat szerveznek/vezetnek, ami érthető is, hiszen azok sokkal kevesebb   energiával megszervezhetők. Az, hogy minden helyszínen előre várnak minket, az igen sok egyeztetést, telefont, e-mailt, esetenként személyes találkozást jelent a túrákat megelőzően. Már maga az éves program kidolgozása is sok időt vesz igénybe. A másik fontos dolog, hogy ezek a túrák segítik a Máriakéméndi kegyhely fenntartását és fejlesztését. Minél nagyobb és aktívabb a csapatunk, annál több lehetőségünk lesz a kegyhely szépítésére.

Az idei évben 37 túra került megrendezésre, melyen összesen 1004 fő vett részt. Az átlaglétszám 27 fő volt. Évek óta van egy „alapmag”, akik rendszeresen velünk túráznak, de mindig vannak lemorzsolódók, és időnként visszatérők, illetve folyamatosan kapcsolódnak be új túratársak is.

Meghirdetett programjaink, túráink, zarándoklataink mindenki számára nyitottak. 2023-ban fő programjaink a Közép-Mecsek kerülő túrasorozat, a Dráva-menti túrák befejezése, a kegyhelylátogató zarándoktúrák, fürdőtúrák és a szép ikonosztázzal ellátott baranyai ortodox templomokat bemutató falujáró túrák lesznek, közte egy-egy Baranyai-dombságot és Máriakéméndet is érintő programmal.

A következő rész hamarosan bemutatja a Máriakéméndet érintő egyházi rendezvényeket. Az alábbi képek válogatása a 2023-as év túráin, zarándoklatain és egy programjain készültek. (Képaláírásokat nem készítek, mert aki ott volt az felismeri a helyszínt, aki pedig nem, az ebből kedvet kaphat, hogy jövőre csatlakozzon.)

Biki Endre Gábor





































































































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...