2024. július 24., szerda

FALUJÁRÓ KIRÁNDULÁS BEREMENDRE - A SZERB ORTODOX TEMPLOMOK SOROZATÁBAN

 

Ezúttal Beremendre utaztunk, ahol egész nap Murin Ferenc kalauzolt minket, aki beremendiként és lelkes lokálpatriótaként féltő gonddal óvja a helyi épített örökségeket és szívesen mesél is róluk. Látnivalóink a következők voltak: református templom, Krisztus mennybemenetele görögkeleti szerb templom, Iskolatörténeti kiállítás, Szent Mihály templom, Megbékélés kápolna (ásványkiállítás), Helytörténeti kiállítás (Mendele emlékház), történelmi emlékművek, szoborpark, strandfürdő (úszómedence 24, és élménymedence 28 fokos kristálytiszta karsztvízzel) és végül a szoborpark a régi cementgyár helyén. A látnivalók történetéről egész regényt lehetne írni, így bele sem kezdek. Akit bővebben érdekelnek a látottak, a neten rákeresve részletes ismertetőket talál. 

A Megbékélés kápolnának pl. saját honlapja is van, nézzetek bele tartalmába: 

https://megbekeleskapolna-beremend.hu/

Ezúton köszönjük meg Murin Ferencnek a nagyszerű idegenvezetést. Isten áldja meg munkásságát. Beremend rengeteg értékkel rendelkezik, a 4 nemzetiség (szerb, német, magyar és zsidó), mely egykor alkotta a települést, maradandó értékeket hozott létre. A kérdés mindig, miden település esetében az, hogy az utókor ezeket mennyire képes megőrizni, és életben tartani. Reméljük még Beremenden is sokáig fennmaradnak.













































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...