2023. december 3., vasárnap

VÁROSI SÉTA PÉCSETT A MELINDA PARKBAN

 

Kertváros vagy Megyeri kertváros Pécs egyik városrésze. Északon Északmegyer, nyugaton Füzes (Megyeri út), délen Megyer (Keszüi út, Málomi út és a Littke József utcától északra lévő telekhatár), keleten a központi temető és Tüskésrét (Faiskola utca, Nagyárpádi út) határolja.

A Melinda park helyén az 1870-es években még lőtér volt, a ma is látható sáncok és földhalmok innen származnak. Ez a terület volt még a Szigeti városi legelő, ahol több gémeskút is állt egykor. Korábban itt dögtemető is működött, a terület másik neve a Döghányó dűlő volt a 19. században. A területtől arrébb, de légvonalban nem túl messze, egészen a közelmúltig utcanév is viselte az egykori létesítményt. 2000-ben az önkormányzat lakossági kérésre megszüntette a Verseny utca közelében levő, közútként sem működő terület nevét.

A 20. század első felében a Pécsi-vizet szabályozták, mocsaras síkságát lecsapolták. A családiházas „öreg” Kertváros 1930-tól épült, míg a panel lakótelepek építése 1972-től kezdődött meg és eltartott az 1980-as évek végéig.

2023-ban igazi ékszerdoboz lett a megújult Melinda park. Évtizedek óta nem volt olyan volumenű fejlesztés a Melinda parkban, mint ami most, a Pintér János Parkmegújítási Program keretében. Modern játszótér, tűzrakó helyek és városi tanösvény várja a kilátogatókat. Szinte arborétum hatását kelti a gyönyörű park. A dél-nyugati részén egy bekerített kutyafuttató is van.

A városvezetés két évvel ezelőtt indította útjára Pécsett a Pintér János Parkmegújítási Programot. A város több ikonikus parkjának, parkerdei területének a megújítása volt a cél, és a Biokom nem tétlenkedett az utóbbi két évben. Bár, körülnézve a területen jóval több lett ez, mint megszépülés, gyakorlatilag mindent felújítottak, amit csak lehetett. A játszótéren felújították a játékokat, és újakat is kialakítottak. A közösségi ház előtti tér díszburkolatot kapott é új játékok is készültek. Van már lengőteke, óriássakk, óriásmalom is, amelyet a közösségi házból tudnak majd kikölcsönözni a játékos kedvű pécsiek.

A véderdő mellett egy parkerdei rét is született, három tűzrakóhellyel, asztal-pad garnitúrákkal, úgyhogy annak sincs akadálya, hogy a családok akár egy egész napot itt tölthessenek, szalonnát sütve, bográcsot a tűzre téve. A régi aszfaltos felületek nagy részét elbontották – ezek feleslegessé váltak –, a sétautakat pedig megújították. Immár jóval több a gyepesített, parkosított rész a parkban, mint korábban volt.

Kialakításra került egy városi tanösvény is. Ilyen még nem volt eddig Pécsett, csak a parkerdei területeken. Emellett rovarhotel is létesült a parkban, illetve tájékoztató táblákat helyeztek ki, amelyek az itt található érdekesebb fafajokat mutatják be.

Tavasztól nyár végéig egy kis virágos rét is látható itt. A megújult park igazi ékköve lehet Kertvárosnak.

1987-ben ezt írták a területről: https://pecsi-studio.blog.hu/2014/03/24/zoldovezeti_fejlesztesek_pecsen_1987_szeptember

2020-ban még eléggé gondozatlan volt a park melletti rét: https://biove.hu/kutyafuttato/melinda-park-kutyafuttato/
























































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...