2023. május 21., vasárnap

DRÁVA-MENTI FÜRDŐTÚRA CSOKONYAVISONTÁRA

 

Csokonya Árpád-kori település, mely egykor királyi birtok volt, a király udvarnokai lakták. 1395-ben Kálmán-Csehi város tartozékai között szerepelt, 1455-ben pedig plebániáját is említették az oklevelek. A török időkben az 1573-1574-es összeíráskor viszont már csak 10 házát írták össze. 1715-ben 40 háztartást írtak itt össze.

A 18. század elejétől a Széchényi család igyekezett újra életre kelteni a vidéket. Az 1900-as évek elején gróf Széchenyi Géza birtoka volt, neki szép úrilaka is volt itt, amelyet 1895-ben egy emeletes szárnnyal bővítettek, az úrilak szomszédságában pedig ugyanolyan stílusú vendégházat emeltek. A kastélyban voltak elhelyezve a gróf afrikai és amerikai vadásztrófeái, melyek között több tigris, párduc, bölény, vadbivaly, orrszarvú, antilop, zsiráf, oroszlán, lajhár, rénszarvas, zebra, hiéna, nagy barna medve, muflon, afrikai vaddisznó, krokodil, strucc és számos más egzotikus madár is volt. Volt itt még egy kb. ezerkötetes könyvtár is, sok értékes régi bútor, régi színes metszetek és sok meisseni és Alt-Wien porcelán is. Minden elenyészett és széthordták az államosítás idején. Ma a kastély totálisan romokban van, csak az oldalfali állnak. Anyagiak híján sem megmenteni, sem lebontani nem képes a falu. Már csak irodalomtörténeti emlék, hogy Csokonai Vitéz Mihály családja innen származott és a család az 1900-as évek elején a tiszti-lakban lakott.

A település neve 1908-ig Csokonya volt, akkor Erdőcsokonyára változtatták, 1941-ben pedig egyesült Somogyvisontával Csokonyavisonta néven.

Az erdőcsokonyai református templom a község déli felében, 1784-ben épült, majd 1884-ben megnagyobbították. A gondnok úr és a templom harangozója nyitotta ki nekünk az épületet. Nagyon kedvesen kalauzolt minket a templomban, és hatalmas történelmi tudása mindannyiunkat lenyűgözött. Elmondta, hogy a templom 600 fő befogadású, és az ő gyerekkorában az 1950-es években még minden héten megtelt. Nagyon sok fiatal volt akkor. Mára már alig 10-15-en maradtak. Gondnok úr elmondta, hogy valaha 3000 fős volt a település, mezőváros is volt. Ma alig 1500-an lakják, sok a romos és üres ház is, a fiatalok elmennek innen is. Persze szép és rendezett porták is akadnak, és szép közterei vannak a településnek. 1976-ig a Somogyszob – Barcs vasútvonal is erre vezetett. A falu nagyságát mutatta, hogy egykor három helyen állt meg a vonat, s ma 7 helyen a busz.

A Szent László rk. templom 1747-ben épült, barokk stílusban. A 20. században bővítették. Ica néni nagyon kedvesen fogadott minket. Ismertette a templom történetét, és szomorúan mondta, hogy csak 8-10-en vannak akik templomba járnak, minden évben kevesebben, ahogy kihal az ő generációja. Minden sekrestyés szolgálatot ő végez, s nincs senki, aki helyettesítse.

A somogyvisontai klasszicizáló református templom 1821-23 között épült. 2022-ben egy vihar ledöntötte a rossz állagú toronysisak felső részét, mely a hajótest cserépfedésére zuhant, beszakítva ezáltal a tetőt. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár azonnal a helyszínre sietett, és segítséget ígért. Több helyről érkezett azóta támogatás, így a toronysisak egy év után hamarosan elkészülhet. Állítólag pár héten belül megkezdődik a helyreállítás. Ez jó hír, mert egy éve ázik a toronytest külső oldala, az ideiglenes fedés ellenére is.

https://reformatus.hu/egyhazunk/hirek/osszefogas-a-csokonyavisontai-templomert/

A Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő alkáli-hidrogén-karbonátos, magas jodid, fluorid és metakovasav tartalmú vize 1943-ban olajkutatás során jutott a felszínre. 2000 m mélyről tör fel az erőteljes szagú gyógyvíz, mely hazánk 3. leghatásosabb gyógyvize mozgásszervi betegségekre. Összes oldott ásványianyag tartalma 3552 mg/liter.

Az egykor messze-földön híres fürdőt az elmúlt 20 évben nem fejlesztették, jó esetben is csak a szükséges állagmegóvásokra futotta. Emiatt állaga leromlott, s a fürdővendégek száma is fokozatosan csökkent. Hosszú huzavona után 2022. szeptemberétől bezárt, s nem lehetett tudni, hogy valaha is kinyit-e még. A retró fürdőben azóta elvégezték a legszükségesebb javításokat, a medencéket újra fel lehet tölteni vízzel, így tavaly novemberében újra kinyitott a fürdő. Bár komolyabb felújítás még mindig nem történt, legalább üzemel, és élvezhető a földanya kincse, a kellemes gyógyhatású melegvíz. Talán egyszer a fedett fürdőépület is megújul, mielőtt össze nem dől, hiszen annak állapota még rosszabb mind volt, mert elkezdték lebontani félig-meddig a fedését, és rozzantan, szakadtan áll most. A víz viszont továbbra is kiváló.

A szép tavaszi, sőt már nyárias időben sok látnivalóval, egyházi és történelmi értékkel gazdagodtunk, melyek mind hazánk sokszínű kultúrájából valók.

































































A KÖZÉP-MECSEK KERÜLŐ TÚRA 4. RÉSZÉN VEHETTEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

  Ezúttal a Közép-Mecsek legszebb részein barangoltunk Hősök terétől Meleg-mányon át Árpád-tetőig. Útközben felkerestük a forrásokat, ahol m...