2024. június 28., péntek

SZERB ORTODOX TEMPLOMOK NYOMÁBAN - SIKLÓS ÉS ÉRTÉKEI

 

A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör következő túrája a szerb ortodox templomok sorozatában Siklósra vezetett, ahol más értékeket is felfedeztünk, íme:

 

Siklós város Baranya vármegyében, található, hozzá tartozik Márigyűd is. A Villányi-hegységtől délre, a Nyárád–Harkányi-síkon található. Szomszédságában nyugatra terül el a hozzá legközelebb fekvő város, Harkány. Siklós története az őskorig nyúlik vissza. A középkorban mezőváros volt, majd a törökök kiűzése után falu, majd évszázadokkal később, 1977 óta ismét városi rangú település. A siklósi Szentháromság-plébániatemplomról a legkorábbi írásos emlék 1333-ból származik. Az akkori szentély boltozatát statikai problémák miatt lebontották, és a két zárókő újrafelhasználásával és díszes konzolok beépítésével az 1410-es években újraépítették. A török uralom után 1687-ben Boszniából érkező ferences szerzetesek telepedtek le Siklóson, ők látták el az itteni hívek lelki gondozását, és az addigra leromlott állapotú épületet átalakították. A szentély északi falán nagy méretű ablakot nyitottak, padlója alá a 18. században kriptát építettek. A hajó északnyugati sarkában álló tornyot az oldalkápolnával együtt 1751 és 1755 között emelték.

2009 óta a Siklósi Vad- és Vadászati Kiállítás ad otthont a Dél-Dunántúli régió természeti értékeinek, vadállományának és az itt elejtett trófeák bemutatására állandó kiállítás keretében. A vártól 20 méterre lévő Vadászati kiállítás célja, hogy a térségbe látogatók, minél jobban megismerhessék ennek a régiónak gyönyörű természeti adottságait, növény- és állatvilágát. Az itt élő állatokat természetes környezetben láthatják az érdeklődők. A kiállításon több aranyérmes trófea látható. A tárlatot gyönyörű természetfotók gazdagítják. A múzeum közel 200 négyzetméter helyiséggel, és 800 négyzetméter zöld övezettel rendelkezik. Az udvaron magasles, vadetető található. 2017-ben a kiállítás Afrikából származó állatokkal bővült, mely ritkaság számba megy.

Siklóson a vártól pár perc sétára, a dzsámitól alig néhány lépésre egy különleges egyházi-építészettörténeti emlék várja a látogatókat: a szerb ortodox templom. A siklósi szerbség története a 16. században kezdődött, ekkor tűnt fel a montenegrói származású Stefan Stiljanovity, aki a török uralmat megelőzően az utolsó szerb despotaként és Ferdinánd király híveként számos csatában harcolt a hódítók ellen. Azonban az oszmán seregeknek nem tudott ellenállni, és Valpó várának elvesztése után vonult vissza Siklósra.

Itt is halt meg 1543-ban, majd röviddel ezután a vár török kézre került, az oszmán katonák pedig egy este Stiljanovity sírjának helyén fényeket láttak. Elrejtett kincs reményében kutatni kezdtek a sírhely környékén, ám elásott kincs helyett egy illatos, teljesen ép holttestet találtak. Minderről értesültek a šišatovaci kolostorban is, ahonnan hamar követeket menesztettek Siklósra, és a törökök illő „megajándékozását” követően a kolostorba szállították a holttestet, majd egy évvel később szentté avatták Stefan Stiljanovityot. (Feleségét, Helenát szintén szentként tisztelik, a hagyomány szerint ő alapította a szerémségi Petkovica kolostort.) A "siklósi Szent Istvánnal" együtt érkeztek tehát azok a szerbek a környékre, akik számára előző, 1738-ban emelt templomuk leégését követően 1806-ban épült meg a ma látható Szent Demeter-templom, melynek kertjében sírhely emlékeztet az ortodox egyház szentjére. Maga a templom egy copf stílusú épület, melyet kőkerítés választ el az utcától. Hatalmas, díszes ikonosztáza (mely mögé csak az arra jogosult egyházi személyek léphetnek be) 1836-ban készült, 2018-ban restaurálták, így ma ismét régi fényében ragyog. Istentiszteletet évi 3-4 alkalommal tartanak, amelyeket elsősorban a helyben élő 50-60 szerb látogat.




































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...