2024. október 22., kedd

NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

 

A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.

 

November 6. szerda: a Máriakéméndi kegyhelyünk bemutatása az idei éves fejlesztésekkel, és a megvalósult beruházásokkal

Útvonal: Monyoród – Szent Kereszt felmagasztalása templom – erdei szurdokvölgy – Margaréta (Szent Margit szobor) – kéméndi Nagy-pincesor – Lankás-dűlő – Kéméndi-kereszt – Máriakéménd, Nagyboldogasszony, kegytemplom, templom parkja – Kegyhelytörténeti Múzeum, kolostor és zarándokszállás – Templom-forrás.

Táv: 6 km. Szintemelkedés: 60 m.

Részvételi díj: 800 Ft/fő, gyerekeknek 600 Ft/fő.

Találkozás: Monyoródon a buszfordulóban 9.30-kor. Pécsről a Táv. Aut. Áll. 10-es kocsiállásáról 8.45-kor indul a busz, mely Szederkénybe 9.13-kor érkezik. Szederkényből 9.20-kor indul Monyoródra busz. (Komlóról elérhető a 8 órakor induló busszal. Bajáról elérhető a 7.35-kor, Mohácsról a 8.45-kor, Bólyról pedig a 9.08-kor induló busszal, mely Szederkénybe 9.18-kor érkezik. A Monyoród felé induló járat bevárja a bajai buszt.)

Hazatérés: Máriakéménd, kegytemplomtól 13.15-kor indul a busz, mely Pécsre 13.56-kor érkezik. (Innen Bajára 14.15-kor indul autópályás gyorsjárat.) Szederkényből Bólyra és Mohácsra 13.46-kor indul busz.

 

***

 November 9. szombat: túra Horvátországba a szerb ortodox értékek felfedezésével

Sárokon tavasszal nem sikerült bejutnunk a szerb ortodox templomba, pedig a vármegye egyik legszebb ikonosztáza látható itt, és ráadásul a teljes templomot és a belső teret is felújították korábban. Most lehetőségünk lesz a templomba is bemenni, aznap ugyanis búcsú van 10 órától. Az ünnepen egy kicsit részt veszünk, megnézzük milyen egy ortodox búcsú, bár nyilván sokan nem lesznek, hiszen a térségben már csak nagyon kevés szerb nemzetiségű hívő él. Ezután egy aszfaltos, majd földes úton indulunk el Horvátországba, Főherceglakra. (Szabadon át lehet menni itt a határon.) A magyar és a horvát település között csupán 2 km távolság van. A települések belterületén történő gyaloglással lesz 8 km-es utunk, végig sík területen.

Útvonal: Sárok – Szent Demeter szerb ortodox templom, (búcsúi ünnep van ezen a napon) – államhatár – Horvátország – Főherceglak – Bingeni Szent Hildegárd templom – Károly Lajos főherceg egykori kastélya – kastélypark – Szent György kastélykápolna különálló harangtoronnyal – Sárok.

Táv: 8 km. Szintemelkedés: szinte nincs. Részvételi díj: 1500 Ft/fő, gyerekeknek 600 Ft/fő.

Találkozás: Sárokon az autóbuszfordulóban 8.50-kor. Pécsről a Táv. Aut. Áll. 15-ös kocsiállásáról 7 órakor indul a busz Siklósra, onnan tovább Sárok felé 7.55-kor. (Komlóról elérhető a 6 órakor induló busszal. Bajáról elérhető az 5.35-kor induló járattal Mohácsig. Mohács, Aut. Áll. 7-es kocsiállásról 7.15-kor indul a busz, mely Sárokra 8.06-kor érkezik.)

Hazatérés: Sárok, fordulótól 16.20-kor indul busz, mely Mohácsra 17.19-kor érkezik. Innen 17.45-kor indul busz, mely Pécsre 18.50-kor érkezik. (Mohácsról 17.20-kor indul busz Bajára, ha a bajai túratársak jelzik érkezésüket, jelezzük az átszállási szándékot a Volánbusznak. Pécsről Komlóra 19 órakor indul busz.)

 

***

 

November 16. szombat: Közép-Mecsek kerülő túra 10. (Felhagyott szénbányák nyomában)

Útvonal: István-akna – volt Ferenc József (Béke)-akna – Szabolcs-táró – bányatavak – Masa-oldal – Lelovics-kert – Csertetői Szent Mihály-forrás – Mecsekszabolcs.

Táv: 6 km. Szintemelkedés: 120 m. Részvételi díj: ingyenes.

Találkozás: István III. akna megállóban 9.25-kor. Pécs, Budai Állomás 2-es kocsiállásáról 9.10-kor indul a 12-es helyijárat. (Komlóról elérhető a 8.30-kor induló busszal, a Budai vámi átszállással).

Hazatérés: Mecsekszabolcsról minden óra 10 és 30 perckor indul a 2-es helyijárat Uránváros felé.

***
 

November 20. szerda: falujáró túra Illocskától Lapáncsán át Magyarbólyig a szerb templomok felkeresésével


Útvonal: Illocska – Szent Paraszkéva szerb templom – Szent Márton templom – kőkeresztek –  Lapáncsa – régi pincék – Szeplőtelen fogantatás templom – egykori lebontott malom népi lakóháza – teáskanna gyűjtemény – pihenőpark kőkereszttel – Karasica-vízfolyás – Magyarbóly, vasútállomás.

Táv: összesen 9 km. Szintemelkedés: 30 m. Részvételi díj: 850 Ft/fő, gyerekeknek ingyenes.

Találkozás: Illocska, fordulóban 8.45-kor. Pécsről a Táv. Aut. Áll. 15-ös kocsiállásáról 7 órakor indul a busz Siklósra, onnan tovább Illocska felé 7.55-kor. (Komlóról elérhető a 6.10-kor induló busszal.)

Hazatérésre két lehetőség van (az első egy hosszabb utazást jelent): Lapáncsa, kultúrháztól 12.19-kor indul busz, mely Mohácsra 13.28-ra érkezik. Mohácsról 13.45-kor indul busz, mely Pécsre 14.45-kor érkezik. A másik lehetőség szerint Lapáncsa, bej. úttól 13.51-kor indul busz, mely Magyarbóly, vasút utca megállóba 13.56-kor érkezik. Magyarbólyról 14.14-kor indul a vonat, mely Pécsre 15.07-kor érkezik.

TÓKERÜLŐ TÚRA PÉCS DÉLI HATÁRÁBAN PÉCSUDVARDTÓL KOZÁRMISLENYIG

 


Lassan három hónapja, hogy nem voltam egyéni túrán, csak mindig másokkal és az általam vezetett csoportokkal. Pedig nagyon szeretek én egyedül menni. A nyári melegben viszont a szervezett utakon kívül már nem volt energiám többre, az ősszel pedig más teendők vitték el az időt, így most végre egyéni túrára is sor kerülhetett. 
Nagyon szeretek egyedül lenni és menni az erdőben, az akkor teljesen más. Végülis nem voltam egyedül, mert elég sok emberrel találkoztam utam során, többel is, mind szerettem volna... Azért egy kis csendes elmélkedésre jó volt, amikor épp nem volt senki körülöttem. 

Útvonal: Pécsudvard, vmh. - Udvardi-erdő - M60 mislenyi viadukt - Nagyárpádi-tó - Borbás-kút - Petőfi Bányász horgásztó - Mosó-forrás - Kozármislenyi-tó - Mislenyi parkerdő - Kozármislenyi-kistó - Kozármisleny, újtelep, am.

Táv: 11 km.
Szintemelkedés: 120 m.
 
Indulás: Pécsről a 8.50-es vonattal, mely Pécsudvardra 9.06 helyett 9.11-kor érkezett. (Csupán csak 5 perc késés, de a MÁV-nál a késés kötelező!)
Hazatérés: Kozármisleny, Újteleptől a 12.57-kor induló buszt értem el, mely Pécsre 13.12-kor érkezett.
 





























































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...