2024. szeptember 10., kedd

KEGYHELYLÁTOGATÓ KIRÁNDULÁS NÉMETKÉRRE ÉS PAKS-GYAPAPUSZTÁRA

 

2024 szeptemberében egy kellemes őszi napon a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör csapatával Németkérre utaztunk, hogy felkeressük a település értékeit, és a közeli Gyapapuszta kegyhelyét. A gondviselő velünk volt az utunk során, mert az IC vonatunk nem sokat késett, így elértük a csatlakozást Sárbogárdon. Előző nap ugyanis 33 percet késett, s, ha akkor utaztunk volna, nem tudtunk volna átszállni Németkér felé. A visszautunk is percre pontosan a menetrend szerint történt.

Hardon a buszmegállóban már várt bennünket Reisch József, aki már korábban is járt velünk kegyhelylátogató utunk során. A hardi templomig kísért, ahol Erb Józsi atya nagy szeretettel és kedvességgel fogadott bennünket. A templom történetének ismertetése után imádkoztunk, majd Józsi atya megáldotta zarándokcsapatunk tagjait. 

Folytatva utunkat megnéztük a Staub Ferenc emlékházat. A kéri templomban Reisch Józsi egy meglepetéssel készült: emléklapot osztott azok számára, akik a legtöbb kiránduláson és zarándoklaton vettek részt ebben az évben. Szerencsére mindhárman itt voltak, és átvehették a bibliai idézetet tartalmazó szép lapot. Ezután következett a kálvária, majd Józsi atya a plébánián várt bennünket egy nagyszabású vendégfogadással és a tőle megszokott szeretettel.

Kora délután buszra szálltunk és a közeli Gyapapusztára utaztunk, ahol a Szentháromság-kápolnát Frics Márti mutatta be nekünk. Az itteni szűzanya jelenés és a Szent-kút (Orvos-kút) végett kegyhelynek számít. Korábban itt rendszeresen voltak misék is, hiszen ez egy 300 fős településrésze Paksnak, de most már csak évente egy búcsúi szentmiséje van a kápolnának.

Hálásan megköszönjük a helyiek és Józsi atya vendégszeretetét, és a település értékeinek bemutatását. Egy csodálatosan szép napunk volt a Jóisten kegyelméből. Az alábbiakban szeretném ismertetni a látottakat.

Jézus szíve templom: a hardi templom 1986-ban épült, egy meglévő családi ház részeként felhasználva. Sajnos az akkori templomépítő generáció az elmúlt 40 évben kihalt, s ma már csak kevesen látogatják a templomot. A templom megálmodója és a felépítéssel járó szervezési feladatok vezető alakja Solymár Ferenc atya volt, aki a felszentelés napját már nem élhette meg. A templom különlegesen szép oltárképén megjelenik arcmása, ezzel is tisztelegve munkássága és hitvallása előtt.

Staub Ferenc emlékház: itt Nagy Anikó fogadott bennünket. Staub Ferenc Festő és autodidakta művész volt. Mint asztalossegéd, 1930-1935-ig Aba Novák Vilmos szabad-iskolájában tanult, majd 1936-tól Szolnokon Chiovini Ferenc és Pólya Tibor irányításával. Rendszeresen részt vett művésztelepek munkájában. Kiállítása Budapesten és Pécsett (1964), Szekszárdon (1974), Pakson, Baján. Kedvelt témája volt a tolnai táj és a népi élet. A házban a festőművész élete végéig alkotott. Nem csak a művész képeiből tekinthető itt meg egy kiállítás, hanem régmúlt idők emlékeit őrzik a Helytörténeti Gyűjtemény darabjai.

Szent Kereszt felmagasztalása templom: Németkér település temploma 1820-ra készült el. Ekkorra épült meg a plébánia is. Angster orgonája 1905-ben készült.

Keresztút és kálváriakápolna: a kápolnát és a keresztutat Feld Jánosné, szül. Bachmann Katalin alapította 1909-ben. Értékes keramittéglákból van rakva. A területén lévő kereszteket is családok állíttatták, a 14 stáció renoválása és a fadomborművek 2007-ben készültek, melyeket csak nagypéntekre helyeznek ki.

Orvoskúti Szentháromság-kápolna és kegyhelye a Szent-kúttal Gyapán: Paks határában, a Németkér felé vezető út mellett áll az Orvoskúti kápolna, melyet a gyapai földbirtokos családok építtettek a 19. század második felében. Kívül a bejárat mellett a jobb és bal oldalon egy német és egy magyar feliratú adománykérő tábla áll perselyréssel, rajta felirat: „Engedelmes kézadományára oh be derült arczczal tekint le a jó Isten”. A kápolnához kapcsolódó hagyományos orvoskúti búcsút régen a helyi fogadalmi ünneppel kötötték össze, melyet a körmenettel együtt tartottak.     A szájhagyomány szerint a kápolna mögötti forrásnál egy Meleg Mária nevű lánynak 1885-ben háromszor jelent meg a Szűz Mária. A jelenés évében Till Ferenc kőkeresztet állított a kápolna elé. Egy év múlva kegyhellyé nyilvánították a terület és zarándokok jártak a forráshoz. A kút vízétől több csodás gyógyulást is feljegyeztek. Az utolsó ilyen gyógyulás 1949-ben történt: Németkéren született egy gyermek 1948-ban, akinek testén foltos elváltozások és kiütések jelentkeztek, ha tejes vagy tojásos étellel érintkezett. Az orvosok segíteni nem tudtak, így a szülők egy nyolcvan év körüli javasasszonyt kerestek fel. Ő elküldte a szülőket a gyapai gyógyforráshoz, ezzel a feltétellel: "De csak, ha hisznek a Szentháromságban". A gyermek testét az orvoskúti forrásvízben mosták a Szentháromság nevében és rá egy hétre épp Szentháromság vasárnapjára a gyermek meggyógyult. A hajdani forrásnak csak a medre maradt meg, a kútban azonban sokáig még volt víz, ám az utóbbi száraz években ez is kiapadt. Napjainkban a szép kis kápolna állaga gyors ütemben romlik, miután erős repedések jelentkeztek a kápolna falain.











































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...