2024. augusztus 21., szerda

VÁROSLÁTOGATÓ KIRÁNDULÁS BÓLYRA 2.

 

Idén már másodszor látogathattak el az érdeklődők Bólyra a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti kör szervezésében. Első állomásunk a csodálatosan kialakított és nemrég átadott tájház volt, melynél Győriné Meiszter Katalin fogadott bennünket.

2020-ban egy, a város központjában található több mint százéves sváb ház renoválásával hozták létre a Bóly múltját, hagyományait bemutató tájházat. Akkor a beruházás költségeinek ötven százalékára nyert támogatást a Népi Építészeti Programra benyújtott sikeres pályázatával a város, az odaítélt 18 millió forintot mintegy 20 millió forinttal egészítette ki saját forrásaiból az önkormányzat.

A tájház kialakítása során kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy mindent korhű anyagok felhasználásával, korabeli építészeti technikákkal varázsoljanak újjá – megerősítették a mintegy 200 négyzetméteres ház alapját, a padozatot lecserélték, a nyílászárókat restaurálták és a homlokzat is visszakapta régi fényét. A fejlesztés célja volt, hogy a városba látogatók a múzeumban megismerkedhessenek a település múltjával, hagyományaival, ezenkívül az óvodások és iskolások nemzetiségi oktatásában is kiemelkedő a létesítmény szerepe. A tájház működtetését a Bólyi Német Önkormányzatra bízta a város, így sikeres pályázataiknak köszönhetően további fejlesztések is történtek az elmúlt két évben.

Második állomásunk az 1771-ben épült Szent Vendel-kápolna volt, ahol Käszdorf József fogadott bennünket. A kápolnát nagyon szép és jó állapotban találtuk. Története a következő: a falu pásztortársadalom körében jelentőssé vált Szt. Vendel tisztelete. A kápolnát Batthány Károly építtette. Az egytornyos későbarokk kápolna felszentelésekor némi bonyodalom támadt. Klimó György püspök nem találta a szentet a vértanúk jegyzékében, ezért Szt. Bálint nevére benediktálták. Ennek ellenére évszázadokon át október 20-án, Vendel napkor tartották a kápolna búcsúját, melynek főoltárképén ma is Szt. Bálint látható, de nem a trieri Szt. Bálint püspöké, hanem mártír elődjéé. A kápolna jobb oldali falán látható a Szt. Vendel festmény, melyet 1879-ben a liptódi születésű Hochrein József festett. A Vendel napi búcsúknak a közelmúltig igen nagy hagyománya volt, és egykor nagy vásárokat is rendeztek ez időtájt.

Harmadik helyszínünk Trischlerpuszta volt, ahol 1945-ig a Trischler nővéreknek voltak birtokaik, akik Bólyon megannyi missziós és oktatási tevékenységet láttak el, de rengeteget foglalkoztak a szegényekkel is. A zárdát feloszlatták, a nővéreket elzavarták, aztán más világ jött az ’50-es évekkel. Trischlerpuszta az 1990-es évektől az itteni diszkóról lett híres.

Az egykori club T-BOY diszkó elhagyatott épülete már csak faliban őrzi a fergeteges bulik, DJ-k és sztárvendégek hangulatát. Szép emlékek kötnek ide, működése idején péntek esténként több százan fordultak meg itt. (Én magam is összesen 51-szer). Ennyiszer tettem meg gyalog a kb. 1 km hosszú utat a buszmegállótól a sötétben a diszkóig este, aztán hajnalban vissza. Hosszú évekig ez volt a péntek esti program, vagy, ha nem itt, akkor Pécs vagy a megye egyéb szórakozóhelyei. Hát ilyen is volt, ez is én voltam. A diszkó 1995-ben nyitott meg Bóly központjában. A hangos zene miatt aztán úgy döntöttek, külterületre viszik. Trischlerpusztán épült meg az új bulihely. Magyarország azon kevés diszkója volt, mely kifejezetten ilyen célokból épült, s nem az épületet alakították hozzá. Három teremben 3 különböző zenei stílus (dance, haus és olds) közül lehetett válogatni. A club a 2010-es évekre hanyatlani kezdett, ugyan időnként próbálkoztak szombati bulikkal T-BOY 2 néven, aztán ritkultak a partik, végül teljesen leállt. 2020 környékén voltak még fellángolások, az akkor 25. születésnapját ünneplő club életében, de a covid korlátozásai végképp ellehetetlenítette a működését. Ma már kitört ablakokkal, gazzal felverve gyakorlatilag teljesen az enyészeté...

Utunk következő részén a Tukár menti pincesorokkal ismerkedtünk, majd a csapat nagyobb része más útirányt választva a buszhoz, illetve a város központjába tért. Aki még a túravezetővel folytatta útját, képoszlopokkal, szép tavakkal és a Galéria pizzériával ismerkedhetett. És ebéd után volt fürdés is, melyen a csoport fele vett részt.










































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...