2024. május 22., szerda

BEZEDEKRŐL LIPPÓRA

 

A szerb ortodox templomok sorozatában ezúttal két települést (Bezedek és Lippó), és három templomot látogattunk meg. Bezedeken érkezésünk tiszteletére, perceken át szólt a harang, a templom előtt pedig Lovas Norbert polgármester Úr és az egyházközség tagjai vártak minket. Polgármester Úr bemutatta a település életét, a sok eredményt, melyet elértek az utóbbi években. Nagyon szép és rendezett, virágosított a település. Az 1843-ban épült Szent Vendel templomot is megtekintettünk, ahol imádkoztunk és énekeltünk.

Az önkormányzat épületénél a közösségi házban vendégfogadás is várt bennünket, polgármester úr jóvoltából. Két értékes alkotás is található még a faluban, a körforgalomban a Szent Vendel szobra, mely utal, arra, hogy régebben jelentős volt az állattartás, hiszen a védőszentjük az állatok védelmét biztosította. Egy csodálatos kis parkban áll a Szentháromság szobor. Egy másik szintén gyönyörű kis ligetben, lépcsősoron juthatunk fel a hősi halottak emlékoszlopához.

Bezedeket egy jó minőségű, csupán 1 km-es aszfaltút köti össze Lippóval, melyen alig elindultunk, máris a szomszédos településen találtuk magunkat. Itt áll az 1804-ben emelt Keresztelő Szt. János születése szerb ortodox templom, melyet Popovics Mihály mutatott be. A településen még 3 szerb család él, így a templombúcsú ünnepén kívül karácsonykor és húsvétkor is van még szertartás a templomban. A templombelső és az ikonosztáz kiváló állapotban van, de sajnos a templom külseje és a torony romló állapotot mutat. Nagyon pici a szerb közösség, így nehéz bármilyen felújítást megvalósítani.

A szomszédos telken áll az 1836-ban épült Mária bemutatása rk. templom. Itt Szugfil József várt bennünket, aki sokat mesélt a templomról, az egyházközségről, de a település életéről is. A templomlátogatás után még felkerestük a szomszédos plébániát is, aminek működése, kb. negyedszázada szűnt meg, pap azóta nem lakik a településen. Az épületet ennek ellenére a helyi közösség gondozza, s jókarban tartja, és közösségi programokra használható. A helyiek frissítővel vártak itt is minket. Köszönjük mindkét településen a bennünket fogadóknak, hogy megnézhettük szép településeik értékeit. Kívánjuk, hogy sokáig tudják őrizni múltból megmaradt örökségeiket, hogy azt a jövő nemzedék is megismerhesse.

Biki Endre Gábor, a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör vezetője

Fotók: Bauer Anikó és BEG.



































































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...