2024. február 21., szerda

FALUJÁRÓ TÚRA LOTHÁRDRÓL BIRJÁNBA

 

Programunk apropóját ezúttal, a különleges módon felújított, illetve részben még most is felújítás alatt álló birjáni templom adta. Lothárdon kezdtünk, és a buszfordulóból indultunk, ahol mindjárt egy érdekességet tekinthettünk meg. Matakovics Lászlóné mutatta be nekünk a Lothar herceg páncélszobrát, melyet férje készített még 2010-ben. Nagyon ötletes és egyedi alkotás, illik a településhez és annak névadójához.

Kicsit feljebb sétáltunk és a Szent Erzsébet templomnál már várt bennünket Ostyánszki Anna a település polgármestere és Csobán Ferencné, Marika a templom sekrestyése. Megtudhattuk, hogy 1902-ben épült a harangtorony, és már kétszer megpróbálkoztak templomépítéssel az elmúlt 100 évben, volt már építőanyag is, de az akció nem sikerült. 1992-ben jött el az ideje, hogy megépült a harangtoronyhoz egy modern kivitelű templomhajó, és így egy toronnyal ellátott templom jött létre. Marika egy szomorú eseményt is elmesélt a templom történetéből: 2021 nyarán egy éjszaka vandál (18 éven aluli) fiatalok törtek-zúztak a lothárdi templomban. A közelben bulizó fiatalok szétverték a lothárdi templomot: betörték az ajtót, ablakokat, szétdobálták a ruhákat, képeket, szobrokat. Milliós kár keletkezett… A tetteseket egy napon belül elfogták és előállították. A milliós anyagi kárt ugyan megtérítették, de az erkölcsi kár a hívek számára felbecsülhetetlen.

A templomlátogatás után Anna megmutatta a faluházat, ahol szép nagy rendezvényterem biztosítja a lehetőséget programok megtartására. Nagyon finom meleg teát és süteményt is kaptunk, mellyel a helyiek kedveskedtek. Ezután polgármesterasszony végig kísért bennünket a település négy utcáján, és bemutatta, hogy minden utca nevét egy dombormű és egy idézet jelzi szép műkő oszlopon. Ez a falu egyedisége. 2020-ban ünnepelte Lothárd a 715 éves fennállását. Ez alkalomból a település négy utcájának névadóiról (Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Ady Endre) egy-egy emlékművet állítottak, melyeket Fábos György képzőművész bronzból készített portréi, alatta pedig egy felemelő idézet ékesít. A séta során szép régi felújított lakóházakat láthattunk, többen meg is jegyezték milyen jó lenne itt lakni a völgyben meghúzódó csendes kis faluban.

A lothárdi faluséta után egy kis erdei gyaloglás következett. 25 perc alatt részben föld- részben aszfaltúton értünk Birjánba.

Megnéztük a szép köztéri szobrokat (Szent László, Szent István), a hozzátartozó történelmi kövekkel, közben persze csodálattal figyeltük a szebbnél szebb házakat. Mindenütt szép rendezett porták találhatók.

Ezután következett a titulusához méltó, fehérre festett Havas Boldogasszony templom. Itt Novreczky Csaba mutatta be azt a hatalmas munkát, amit a templom felújítása során végeztek. Már kb. 100 millió forintot költöttek el az épület modernizálására, gyakorlatilag egy „okostemplommá” alakítva a régi hagyományos teret és berendezést. A felújítások zöme nagylelkű családi adomány. Érdekes az egykori oltár helyén a ledes megvilágítású modern életfa, mely Balázs Balázs szobrászművész alkotása. A szenteket ábrázoló színes ablakok pedig egy párizsi festőművész munkái. Az oltár alkalmas lesz digitális technika segítségével képek vetítésére is, melyet egy nagy vetítővásznon lehet megtekinteni. A falakon elhelyezett stációképek is külön megvilágítást kaptak. Külön gyereksarok is készült a templom karzata alatt. Még sok minden van vissza, de a munka nagyja talán már elkészült. Kívánjuk, hogy legyen további erő és egészség a befejezéshez és a templom hívekkel teljen meg.

A templomlátogatás után elsétáltunk a falu közelében a völgyi kis tóhoz, majd a buszfordulóban még megtekintettük az I. világháborús emlékoszlopot. Ezúton is köszönjük mindkét településen a bennünket fogadóknak, hogy a helyi értékeket és a templomokat bemutatták.

 

Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör









































































 

A KÖZÉP-MECSEK KERÜLŐ TÚRA 4. RÉSZÉN VEHETTEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

  Ezúttal a Közép-Mecsek legszebb részein barangoltunk Hősök terétől Meleg-mányon át Árpád-tetőig. Útközben felkerestük a forrásokat, ahol m...