2023. május 10., szerda

SZALATNAK - ALSÓMOCSOLÁD

 

Május 10-én a Keleti-Mecsek mögött meghúzódó Hegyhátra látogattunk, ahol nagyon sok látnivalóval gazdagodtunk.  Egy szegény kis faluból, Szalatnakról indultunk, ahol a templom meglátogatása után kiderült, hogy már csak 3 hívő lélek lakik a faluban, akik misébe járnak, a többiek (280 lakos) már semmilyen módon nem kapcsolódnak a helyi hagyományokhoz, Istenhez, illetve a hitélethez. Szomorú, de országosan is általános példa ez, persze ezzel szemben egy másik példa is van, hogy nagyon sok erős, stabil egyházi (pl. katolikus) közösség éppen, hogy gyarapodóban van szerte az országban. Sajnos ennek a falunak a határában már a kereszteket sem gondozzák. 

A másik faluba amibe, erdei utunk során megérkeztünk, Alsómocsolád, épp Szalatnak ellenkezője. 20-25 éve erős lendülettel fejlődik, hihetetlen dolgokat vittek véghez egy csupán 320 lelkes községben. A képek magukért beszélnek. Különösebb beszámolót nem is írnék a két faluról, illetve csak annyit, hogy Szalatnakon nem kaptunk semmilyen ismertetést a helyiektől, Alsómocsoládon viszont egy órás, igen precíz, a falu életét minden szemszögből megismertető beszámolót hallgathattunk. Ezúton is köszönet érte.  

Az alábbiakban a netről egy-egy bejegyzést tűzök be ide, ez teljes egészében képet ad a két szomszédos településről.

 

Szalatnak

Felbolydult Szalatnak, váratlanul feloszlatta magát a képviselő-testület (2023. márciusi hír)

Feloszlatta magát a szalatnaki képviselő-testület, hírportálunk információi szerint ennek oka, hogy a testületi tagok nem tudtak együtt dolgozni. A község az elmúlt három évben nagyon sok pályázatot nyert, melynek köszönhetően új lendületet vett volna a település fejlődése. 

Megújult a faluház és az orvosi rendelő, játszótér és pihenőpark létesült, belterületi út- és járdafelújítások valósultak meg, ezen kívül számos kulturális program helyben elérhetővé tételében, a helyi értéktár bővítésében és a közösségszervezésben vállalt szerepet Gulácsi Erika polgármester, aki aktív tevékenységéért 2021-ben Highlights of Hungary Nagyköveti díjban részesült, és a község ugyanebben az évben Településfejlesztési Díjat is kapott. A falu példaértékű közmunka-programja pedig nem egyszer az országos figyelmet is kivívta.

Amit most biztosan lehet tudni, hogy Szalatnakon időközi választások lesznek, a soron következő (2024. tavasz) választások előtt pár hónappal. Emellett a képviselő-testület az utolsó ülésén döntött a Szalatnaki Nonprofit Kft. felszámolásáról is, amely szintén jelentős anyagi terhet ró a község önkormányzatára. Ráadásul, mint azt a polgármester elmondta, több nyertes pályázatban konzorciumi partner is volt a kft., ezért kérdéses lehet ezen projektek kimenetele is. 

Az idei évre tervezett falunapot a képviselő-testület nem hagyta jóvá, továbbá a Húsvétra tervezett program is elmaradt. 

– Szalatnak nincs könnyű helyzetben rezsi ügyben sem, de a szolgáltatóval való levelezést is leállították, ennek következményeit még nem látom előre. A zöldterület kezelésének megoldása is problémás. A barackost – anyagi okokból – a testület különösebben nem szeretné kezébe venni, de a dísztök ültetvényt előkészítjük, az ehhez szükséges eszközök és rendszer rendelkezésre áll.

Jól működhetett volna az uborka-termesztés Szalatnakon, de nem maradt már rá munkaerő

A szalatnaki önkormányzat az idén felhagy az uborkatermesztéssel, és ettől az évtől dísztököt fog termeszteni.

A falu 2020-ban a Hegyháti Gyerekesély sikeres programjából építkezve kordonos uborkatermesztésbe kezdett, amely példaként szolgálhatott volna a családok megélhetéséhez. A terményből a lakosságon kívül a környékbelieket is ellátták.
– Sajnos kevesen vagyunk, a közfoglalkoztatottak száma az utóbbi években 10-ről 3-ra csökkent. Azért próbálkozunk a dísztökkel, mert az, érési idejében is jól elkülöníthető lesz a baracktól, amit szintén termesztünk. Munkaszervezési szempontból tehát ideális, és abból a szempontból is, hogy a környéken senki nem foglalkozik dísztökkel – mondta lapunknak Gulácsi Erika, Szalatnak polgármestere.

Sajnos nincs elég munkaerőnk az ültetvény kezeléshez, és nincs anyagi erőforrásunk sem arra, hogy felvegyünk embereket – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette, tavaly kínálták a területet jelképes összegért bérbe, de senki nem élt a településen ezzel a lehetőséggel. Annak ellenére sem, hogy kialakult technológiát, vevőket es bejáratott kereskedelmi utakat kínált ehhez az önkormányzat.
A barackos termőre fordult, ezért a két területet egy időben nem tudnák idén művelni. A tök később érik be, így jobban el tudják osztani a teendőket. Ezzel együtt Gulácsi Erika reméli, hogy hiánypótló lesz és legalább annyira sikeres lesz a dísztök, mint az uborka-termesztés. 

Forrás: bama

Megjegyzésem: tökkelütött egy banda…

 

Alsómocsolád

Alsómocsolád község 320 lelket számláló település, Dél-Magyarországon, Baranya megye északi szegletében, a Baranyai Hegyhát kapuja, kiemelkedő természeti értékeinek köszönhetően szűkebb környezetünk egyik gyöngyszeme.

 

A község összközművesített, távközlési és informatikai kapcsolatai korszerűek. A településen biztosított az egészségügyi alapellátás, idősek nappali és bentlakásos ellátása, működik turisztikai komplexum és számos közösségi színtér.

Mi Mocsoládiak büszkék vagyunk a múltunkra; jövőnket adottságainkra és értékeinkre igyekszünk építeni úgy, hogy megbecsüljük hagyományainkat.

 

Közösen tesszük mindezt! A település minden szereplőjének – állampolgárok, gazdasági szervezetek, civil szervezetek – bevonásával kidolgoztunk egy újfajta önkormányzási modellt, aminek fókuszában a stratégiai menedzsment intézményesülése, a közösen megfogalmazott jövőkép áll.

 

Jövőképünk: „Alsómocsolád egy XXI. századi, élhető, barátságos, értékeit őrző és megújító, a helyi gazdaságból gyarapodó, lakói számában növekvő, innovatív kistelepülés.”

 

Küldetésünk: „Olyan élhető, a polgárai által védett, megbecsült és szeretett település létrehozása, mely megtartja népességét, visszavonzza elszármazottait. Válaszol a kor kihívásaira. Keresi és megtalálja kitörési pontjait. Emberi léptékek szerint fejlődik. Folyamatosan megújul. Nyitottá, érdekessé és vonzóvá teszi a települést ország-világ számára. Felkutatja azokat a lehetőségeket, melyek helyi, térségi és szélesebb igényeket is tudnak gazdaságosan szolgálni.”

 

A megtervezett jövőkép a Képviselő-testület által jóváhagyott gazdasági programokban, ciklusprogramokban, részstratégiákban és fejlesztési tervekben ölt testet, valóra váltása a kialakított eszközrendszer alkalmazásával folyamatos, eredményeképpen Alsómocsolád az elmúlt 32 év alatt fejlett infrastruktúrával és aktív állampolgárokkal rendelkező, a kor kihívásaira nyitott településsé vált, a munkánk során intézményesült irányok:

  • stratégiai menedzsment,
  • helyi gazdaságfejlesztés,
  • társadalomfejlesztés,
  • térségi fejlesztési motor szerep,
  • hálózatszervezés/hálózatfejlesztés.

 

Alsómocsoládon, köszönhetően a tudatos közösségfejlesztésnek, az állampolgári részvétel nem merül ki a település közügyeiben való aktivitásban. A cselekvő állampolgárok kezdeményezésére a társadalmi szerepvállalásnak színes palettája alakult ki, amit leginkább a településen működő 11 civil szervezet bizonyít, melyek között megtalálhatóak az érdeklődési körök mentén szerveződött egyesületek: az Alsómocsoládi Foltvarró Klub, az Alsómocsoládi Sport Egyesület, Május Kugli Egylet; a korosztályi, társadalmi csoport érdekképviseletet ellátó szervezetek, mint a Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, Alapítvány Alsómocsoládért, az “Őszi-Fény” Alapítvány, a KÖZ-TÉR-HÁLÓ Alapítvány; az elszármazottaknak gyökereket jelentő Alsómocsoládiak Baráti Köre, a közbiztonság megőrzéséért tevékenykedő Alsómocsoládi Polgárőr Egyesület, a térség együttműködésére építő Hét Patak Gyöngye Natúrpark Egyesület.

Településünk hosszú távú jövőképét a nyitottság, az értékőrzés és a megújulás jellemzi, alapelvünk, hogy minden, ami Alsómocsoládon történik a település lakóit szolgálja, de multiplikatív hatásával hozzájáruljon a térség élhetőségéhez, a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztásával pedig egy globális társadalomfejlesztéshez. A község legfőbb értéke nem a létrehozott anyagi javakban testesül meg, hanem a felhalmozódott és folytonosan gyarapodó tudásban – szellemi értékekben –, valamint az erős, összetartó, alkotni akaró, szolidáris közösségében. Közösségi célunk a tudatos, módszeres fejlesztés stratégiai gondolkodás mentén, aminek hatására Alsómocsolád nem vegetáló, hanem a globális versenyhelyzetben tényezőként megjelenő, élhető településsé váljon, ennek érdekében nemzetközi kapcsolatokat is ápolunk. Büszkék vagyunk az elmúlt évek kapcsolódásaira – romániai magyar testvértelepülési kapcsolat Máréfalvával a közös gyökerek, hagyományok, nemzeti értékek ápolása céljából; norvég partnerrel való közös gondolkodás és közös cselekvés az aktív és minőségi időskor megteremtése érdekében; élethosszig tartó tanulás gyakorlati támogatása népfőiskolai modulok kidolgozásával norvég és szlovén partnerrel.

 

Településünk jövőképének megvalósításához keresünk partnereket tudáscsere, tapasztalatok megosztása és közös programok kidolgozása, megvalósítása érdekében; olyan partnereket, akik hozzánk hasonló alapértékek mentén gondolkodva nyitottak az együttműködésre.

 

Forrás: www.alsomocsolad.hu

Megjegyzésem: Bravó, csak így tovább.

BEG





















































































 

A KÖZÉP-MECSEK KERÜLŐ TÚRA 4. RÉSZÉN VEHETTEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

  Ezúttal a Közép-Mecsek legszebb részein barangoltunk Hősök terétől Meleg-mányon át Árpád-tetőig. Útközben felkerestük a forrásokat, ahol m...