2024. július 27., szombat

KÖZÉP-MECSEK KERÜLŐ TÚRA 6. - BÉTA-AKNAI ÚTTÓL KOSZONYÁN ÁT MÁNFÁIG

 

Hatodik alkalommal indultunk útra a Közép-Mecsek kerülő túrasorozattal, hogy mindig beljebb és beljebb kerüljünk a hegység rejtekébe. Sikerült is vadregényes tájon, járatlan utakon barangolni. Azért egy megjegyzés ide kívánkozik. A turistaútjelzések kiválóak mindenütt, hiszen ismert, hogy milyen nagy munka folyik a természetjárók által ezen a téren, köszönhetően a pályázati lehetőségeknek. De nincs senki, aki az utak járhatóságával törődne, egyre több a Mecsekben is a járhatatlan út. Az utak több helyen olyan szinten be vannak nőve, és annyi kidőlt fa került rájuk, hogy teljességgel járhatatlanok, és sok esetben kerülni is szinte lehetetlen. Mi most eljutottunk a Kőszegi-forráshoz is, de sorra mesélik az erdőjárók, hogy bizony, ide nem találnak el, s feladják a keresést. Sajnos az erdészet semmilyen tevékenységet nem fejt ki, hogy az elhanyagolt turistautak járhatóak legyenek. Ilyen hatalmas turistaút-hálózaton ez nem várható a természetjáróktól, hiszen sok helyen csak gépekkel lehetne rendet tenni. 

A vadregényes táj és őserdő hatását keltő erdőkben azért egy kellemes túrát tettünk, s ami ennek különlegességét adta, a hajnali (5.45-ös) indulás. A mi csapatunk igyekszik kihasználni a külterületi és kevésbé használt buszmegállókat, amik turisztikailag nagyon fontosak lennének, ilyen a pécsi 12-es helyijárat Béta-aknai úti megállója, ahonnan jól elérhető és megközelíthető a Hármas-bükk, Koszonya-tető és a belsőbb területek. Sajnos rajtunk kívül nem igen használják eme megállót. Inkább indulnak Hősök teréről és Árpádtetőről a túrázók. Pedig a 12-es járat is napi több járatpárral közlekedik, ajánlom használatát, nehogy egyszer ez is megszűnjön.

Az alábbiakban az érintett helyszínek bemutatása következik.

 

KINCSKERESŐ-FORRÁS: A forrást a Dél-Dunántúli geocacherek ("kincskeresők") nevezték el. A forrás terveit a kivitelezési munka irányítását Baumann József forrásépítő végezte a geocacherek segítségével. A forrás minden évszakban folyamatosan adja a 0,5 liter és 5 liter közötti finom ízű forrásvizet, ami a felső triász homokköves és márgás rétegekből ered. A forrás táblája a geocacherek szimbólumát tartalmazza.

VOLT HÁRSAS-KULCSOSHÁZ:

A hányatatott, szerencsétlen sorsú Hársas kulcsosház története
 
A ház Koszonya-tetőtől dél-keletre, a Vasasi-árok és a Dervendi-patak találkozásának közelében egy kis tisztáson a domb aljában állt. Régen vadászház volt, majd évekig üresen, elhagyottan állt. A ház mellett ciszterna és egy pince is volt, ezek a mai napig láthatók. A zöld sáv jelzés, amióta létezik, a ház előtt vezetett. A házzal szemben a Hársas-forrás alatt a patakon egy kis tavat létesítettek. A tó már nincs meg, de duzzasztógátja a mai napig látható.
1929. Az "angyalos" kiadású Mecsek turistatérképen már vadászkunyhóként szerepel. Ez a térkép "F" jelzéssel a közeli forrást is jelzi.
1940-es évek: a ház helyén egy sárkunyhó állt, amely a vasasi bányászok illegális szervezkedésének helyszíne volt. Később a vasasi bánya építette fel a házat, amelyet sokáig a dolgozók használtak pihenésre, szórakozásra.
1959. A Mecsek útikalauz romos vadászházként írja le a Hársas-forrás közelében.
1977. A bánya átadta a ház kezelését a turistáknak. Ettől az évtől kezdve lett kulcsosház. A PTTE természetbarát nyugdíjas szakosztályának kezelésében áll 1 szo­bával és 8 férőhellyel.
1985. Részlet a PTTE nyugdíjas csoport emlékkönyvéből: "Búcsú a Hársas kulcsosháztól: 1985. szeptember hónapban Karádi Károly eljött a Mozgalmi házi klubnapunkra és felajánlotta a Mecsekben lévő, eléggé romos állapotban lévő Kardos úti erdészházat. Mi nagyon boldogan - örömmel elfogadtuk, annál is inkább, mivel a Vasason lévő kulcsosházunkhoz vezető utunkat bányafúrás végett teljesen feltörték, iszapos, sáros lett. Bár nagyon sajnáltuk, mert szívünkhöz nőtt." 1985 őszén a nyug­díjasok kiköltöztek a Hársas-kulcsosházból és októberében beköltöztek a Kardos úti házba, melynek akkor megkezdődött a felújítása, átépítése.
1988. A Hársas kulcsosház kezelője a Vasasi Bányász Sportkör. A ház gondnoka ekkor Herr Zoltán. 1 szobával és 7 ággyal üzemel ekkor.
1989. november 11. Kiss Lajos az újonnan alakult Hargita szakosztálynak adta a kulcsosház kezelését.
1990-től 1992-ig a Hársas kulcsosház kezelője a "Hargita Túraegylet" volt. Ez a tu­rista egyesület az Erdélyből áttelepült fiatalokból álló Erdélyi Fiatalok Klubja keretén belül működött. Elnöke Bandi András volt. A túraszakosztály vezetője és a ház gond­noka Arató Csongor volt.

Részlet a Hársas kulcsosház eredeti naplójából, 1990-92-ből:
1990. március 25-én kelt az első bejegyzés: munkatúra, födém helyreállítás.
1990.  áprilisában meszelés. A turistaház felszerelésének egy részét a tagok adják ös­sze.
1990. május-júniusban a Hársas-forrás foglalását építettük újra.
1990. szeptember 15-én történt az első betörés, elvitték az összes konyhafelszerelést.
1990.szeptember 17-én munkatúra, zárak szerelése.
1991.január 26-án a baranyai turisták nyílt túrájának fogadása.
1991.március 26-án a második betörés, elvitték a ház felszerelését.
1991. június 7-én a harmadik betörés, kibontották az egész ablakkeretet.
1991. június 8-án munkatúra, betonozás.
1991. június 14-én baranyai turisták nyílt túrájának fogadása.
1991. szeptember 20-án a negyedik betörés, kibontották a ház sarkán a falat, mindent elvittek.
1991.  októberében munkatúrák, a fal visszaépítése.
1992.  januárjában pótoltuk a konyhafelszerelést.
1992.január 25-én a baranyai turisták nyílt túrájának fogadása (31 fő).
1992. április 8-án az ötödik betörés után ismét üres a ház.
1992.  májusában munkatúrák, a ház helyreállítása.
1992. szeptember 26. Az utolsó vendégbejegyzés a naplóban.
1992. októberében a hatodik betörés után behozzuk az összeégett naplót, a ház kulcsait leadjuk a BMTSZ-nél.
Ezzel a kulcsosház kezelését az Erdélyi Fiatalok Klubja végleg abbahagyja. A ház egy ideig nem üzemelt, majd 1994 tavaszán a Vasasi Általános Iskola tanulói és szüleik segédkeztek a ház felújításán. Ezután az iskola természetjáróinak köszönhetően ismét működni kezdett a kulcsosház. Egy rövid időre átvette a BMTSZ Ifjúsági Szak­osztá­lya (a mai PITE elődje). Át is rakták a tetőt, elkezdték felújítani a házat, de azt állan­dóan megrongálták, az anyagot, tetőcserepeket stb. ellopták, a házat feltörték, így aztán a kezelését feladták. Állítólag a ház rombolásáért és feltöréséért a Béta-aknára telepített kolónia volt a felelős. A rendőrség soha nem akadt a tettesek nyomára.
1994 szeptemberében a Mecsek Híradó azt írja, hogy a tavasszal felújított kulcsosházat a nyár folyamán ismeretlen személyek ismét teljesen tönkretették, így a ház rövid működés után továbbra sem üzemel. 1994 őszén a megyei természetjárók még tervezték a ház felújítását. Az 1994-es kiadású Mecsek térkép hátulján a kulcsosházak ismertetőjénél már nem szerepel.
1995. A háznak nincs kezelője, de a turistatérképen még kulcsosházként van feltün­tetve.
1997. Részlet a Mecsek Híradóból:"Munkatúra a Hársas kulcsosháznál:szeptember 21-én szövetségünk munkatúrát hirdetett a volt Hársas kulcsosház környékének rend­betételére. 23 fő vett részt a takarításban. Összeszedték a területen elszórt cserepeket, kitakarították a verandát és a szobát, a ház előtti tisztáson összeszedték a szemetet, lenyírták a füvet, kivágták a bozótot."
1997 után már nem találunk adatot a házról. Ettől az időtől kezdve a turistatérképeken már csak romként szerepel, az épület évről-évre egyre romosabbá vált. Ma már romjai is alig láthatók.

HÁRSAS-FORRÁS: A forrást eredetileg Csokonay Sándor foglalta és helyezte el a márványtáblát egy nagyobb homokkőben. Később a forrás teljesen tönkrement. 2008-ban új formában került felújításra. A felújítás munkáit Biki Endre Gábor végezte. A homokkőből épített forráson a kifolyócső felett látható az eredeti márványból készült névtábla. A forrás időszakos kifolyású,  így leginkább csak szivárgást mutat. Az utóbbi száraz években már nincs is vízkifolyása. Korábbi hozamai jelentősebbek voltak, az utóbbi években egyre gyérebb kifolyásúvá vált. A forrás 0-1 liter/perces értéket mutató vize egykor a felső triász homokköves és márgás rétegekből érkezett.
 
HÁRMASBÜKK-FORRÁS:  A Dervendi-völgyben patak medre mellett a völgytalp felett fakad a forrás. A völgy a nevét az egykori szőlőkről kapta németes megnevezéssel: "Der Wein". Homokkőből épített forrás, a kifolyócső felett egy nagy kőtömbe építve látható márványtáblán a felirata. Az eredeti merítős forrást még Csokonay Sándor foglalta. A Hármasbükk elnevezés onnan ered, hogy a közeli hegyen egy öreg bükkfa állt, amely három falu (Vasas, Somogy és Budafa) határát jelezte.  Vízadó képződmény a felső triász homokköves agyagos, márgás rétegek, amelyből állandó jelleggel, de igen alacsony hozamokkal (0,5-1,5 liter/perc) lép ki a rés- és hasadékvíz. A forrást 2008-ban Biki Endre Gábor felújította és kifolyócsővel látta el. Régen Hármas-forrásnak, Hármas-bükfai-kútnak, Örvényes-kútnak és Keleti-kútnak is nevezték. 

KŐSZEGI-FORRÁS: Budafa felé tartó Rákos-völgy déli oldalában lép a felszínre. Megközelíthető a Z jelzésről leágazó ZO jelzésen. A miocén kárpáti emeletében kifejlődött konglomerátum pados, kavicsos homokkőből jelentkezik a víz, amely viszonylag nagy hozamokkal mutatkozik. Foglalását a helyi kavicsok és görgetegek felhasználásával Csokonay Sándor végezte. Felirata az építmény homokkövébe vésve olvasható. A foglalástól kb. 5 m-re némi forrásmészkő lerakódás található a patakmederben, amely két kisebb méretű mésztufagátat jelent. Vízhozama egész éven át stabil, 5-15 liter/perc értékek között változhat. Régen Kőszegi-kút volt a neve. A forrást 2007-ben Biki Endre Gábor újította fel.

BUGYOGÓ-FORRÁS: a Rákos-völgy felső részén található a merítős, kifolyóvályús forrás. A mederszintnél magasabban fakadó forrást 1942-ben Csokonay Sándor foglalta. Felirata egy nagyobb kőbe van vésve. A forrásvíz a miocén kárpáti emeletében kialakult konglomerátum pados kavicsos homokból lép ki, a nevének megfelelően kissé bugyogva. Ezen jelenség feltehetőleg egy erősebben kötött és kibillentett helyzetű konglomerátumos pad jelenlétéből eredeztethető. A pad visszaduzzasztó hatásaként magyarázható a gyengén iszapot is kavargató, néha pipáló bugyogásra emlékeztető jelenség. A három helyen is feltörő de csak egyiknél bugyogó vízmegjelenések közül a legnagyobbat kőrakattal jelölték. A forrásvízből a lejtőn elindulva erős mésztufakiválás figyelhető meg. Néhány ellenállóbb mészkőpad is kialakult, 5-6 mésztufalépcső is felismerhető. A lépcsők magassága 0,3-1,0 m között változik. A patakocska medrébe hulló elhalt növényi maradványok gyors bekéregződése is jellemző. Vízhozama stabil, értéke 15-25 liter/perc. A forrást 2008-ban Biki Endre Gábor felújította. A forrás régebbi neve Radincsai-forrás. Sajnos a forrás nagyon el van iszaposodva, medrének jelentős mélyítése szükséges lenne, mert egyre jobban feltelik iszappal, ágakkal, levelekkel, mely a kifolyást veszélyezteti. Ideiglenes kitisztítását ma elvégeztük, de alaposabb munkára lenne szükség.
 
































2024. július 24., szerda

FALUJÁRÓ KIRÁNDULÁS BEREMENDRE - A SZERB ORTODOX TEMPLOMOK SOROZATÁBAN

 

Ezúttal Beremendre utaztunk, ahol egész nap Murin Ferenc kalauzolt minket, aki beremendiként és lelkes lokálpatriótaként féltő gonddal óvja a helyi épített örökségeket és szívesen mesél is róluk. Látnivalóink a következők voltak: református templom, Krisztus mennybemenetele görögkeleti szerb templom, Iskolatörténeti kiállítás, Szent Mihály templom, Megbékélés kápolna (ásványkiállítás), Helytörténeti kiállítás (Mendele emlékház), történelmi emlékművek, szoborpark, strandfürdő (úszómedence 24, és élménymedence 28 fokos kristálytiszta karsztvízzel) és végül a szoborpark a régi cementgyár helyén. A látnivalók történetéről egész regényt lehetne írni, így bele sem kezdek. Akit bővebben érdekelnek a látottak, a neten rákeresve részletes ismertetőket talál. 

A Megbékélés kápolnának pl. saját honlapja is van, nézzetek bele tartalmába: 

https://megbekeleskapolna-beremend.hu/

Ezúton köszönjük meg Murin Ferencnek a nagyszerű idegenvezetést. Isten áldja meg munkásságát. Beremend rengeteg értékkel rendelkezik, a 4 nemzetiség (szerb, német, magyar és zsidó), mely egykor alkotta a települést, maradandó értékeket hozott létre. A kérdés mindig, miden település esetében az, hogy az utókor ezeket mennyire képes megőrizni, és életben tartani. Reméljük még Beremenden is sokáig fennmaradnak.













































NOVEMBERI NYÍLT TÚRÁK, PROGRAMOK

  A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör az alábbi túrákat hirdeti 2024. novemberére. Várjuk szeretettel az érdeklődőket.   November 6. sz...