2022. március 30., szerda

SZENZÁCIÓ - ELŐKERÜLT DOLINAPUSZTA EGYKORI KÁPOLNÁJÁNAK HARANGJA

 

Bátaszék város a facebbokon az alábbi képeket és szöveget tette közzé, melyet szó szerint ide másolok.

ELŐKERÜLT A DOLINAI HARANG!

A ’70-es évek közepén – a rombolás és az enyészet karmai elől – a megmentés céljából a kútba engedett dolinai harangra újra rámosolygott a tavaszi napfény. Közel ötven év után lelkes és elkötelezett bátaszékiek mentették meg az egykori dolinai Krisztus Király Kápolna harangját. Szebényi Géza saját tulajdonú földjéből került elő az 1937-ben Szekszárdon öntött harang, amelyik évtizedekig jelezte a hangjával a fontosabb eseményeket Dolinán. A tisztítás után hamarosan a Keresztély Gyula Városi Könyvtár ablakában lesz látható a harang, amelyet bárki megtekinthet.
 
Dolinapuszta történetével és a kápolna lerombolásával, melyet maga az egyház, pontosabban egy azóta már elhunyt plébános követett el, foglalkozik "A Szekszárdi- és Geresdi-dombság turistakalauza" is a 195. oldalon a KISLEXIKON fejezetben. Ennek szövegét az alábbiakban olvashatjuk.
 







Volt Dolina (Dolinapuszta): Palotabozsok és Bátaszék között, Tolna megyéhez tartozó területen volt található az egykori puszta, mely kb. 10-15 házból és majorsági épületekből állt. Eredetileg rác település volt, de a 18. században német lakók is érkeztek. A Dolina szó völgyet jelent. 1796-ban még csak 8 fő lakott a pusztán. Egykor itt rejtegették a szerb betyárok a távoli helyekről ellopott lovakat, majd eladták őket a szekszárdi és más vásárokon. A lakosság a mezőgazdaság mellett állattenyésztéssel, tejbegyűjtéssel is foglalkozott. A megművelt földek mellett nagy területű gyümölcsösöket hoztak létre. Egy kétszintes épületben működött a vendéglő (Elter-kocsma).

 

Téglaégető kemencével is rendelkezett a falu, melyhez szolgálati lakás is tartozott. A kevés lélekszám ellenére iskolát is létesítettek, és tanárt is tudtak foglalkoztatni. A kis településen kezdetben egy harangláb és egy kőkereszt állt. Emlékezetes esemény történt 1906-ban: az egyik házba villám vágott, ahol három embert, két kutyát és egy macskát csapott agyon, de az asztal alatt játszó 3 éves kislány épségben élte túl a tragédiát. A település fénykorát az 1930-as években élte, de ekkor is csak 71 fő lakott itt. 1936-ban építették fel a Krisztus Király-kápolnát, melyet dr. Hauser Imre plébános szentelt fel. A harangszó naponta háromszor szólított imára az itt élőket. Sokáig látható volt a település mellett egy sírdomb, melynek története az, hogy a szovjet előőrsök és a németek között 1944 őszén lefolyt kisebb ütközet halottait itt temették el egy közös sírban. 1970-ben még 40 fő élt a pusztán, de az évtized végére teljesen elnéptelenedett, a házakat lebontották.

 

A kápolna – bár harangja eltűnt – egészen 2000 nyaráig megmaradt. Többször rongálás érte, rossz állapotban ugyan, de stabilan állt. Már a felújítását tervezték somberekiek, palotabozsokiak és véméndiek, ám egyik pillanatról a másikra a kápolna eltűnt a föld színéről, ugyanis Herendi János bátaszéki plébános – érthetetlen módon – bontását rendelte el, mely Bátaszék város akkori vezetésének jóváhagyásával történt. Egyetlen pozitívum, hogy tégláit állítólag felhasználták a cikádori apátság romkertjének kialakításához. Ma már csak egy kiszáradóban lévő gesztenyefa és a ledöntött kőkereszt földön fekvő talapzata az utolsó hírmondója annak, hogy egykor itt egy kis virágzó település létezett. 

 


 
A kápolna még a település fénykorában
A kápolna az 1990-es 2000-es évek elején, ekkor már a puszta házai régen nem álltak



 

A KÖZÉP-MECSEK KERÜLŐ TÚRA 4. RÉSZÉN VEHETTEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

  Ezúttal a Közép-Mecsek legszebb részein barangoltunk Hősök terétől Meleg-mányon át Árpád-tetőig. Útközben felkerestük a forrásokat, ahol m...