2022. március 31., csütörtök

SZELLŐ ÉRTÉKEI

 

A minap Szellőn jártam, és megtetszett a település egyedi arculata és dísze, ami az utóbbi időben készült a helyiek szorgos munkájával, mert szeretnék, hogy településük hangulatos legyen, és aki erre jár, szép emlékekkel térjen haza.

Szellő a Baranyai-dombságban, a Karasica völgyében található egy utcás apró település. Első említése 1291-ben Szehluk írásban fordult elő. A pécsváradi apátság birtoka volt. Az 1500-as években a harangtorony helyén egy kápolna állt, melyet később lebontottak, helyére épült a ma is álló harangtorony. A falu a török időben is lakott volt, 20 adózó családot találunk a defterekben. A felszabadító háborúkban csökkent a lakossága. 1716-ban már Szellő néven szerepel. A 17. század végén csak 10 jobbágy élt a faluban. 1780 után németek telepedtek le. Temploma nincs, de 1920-ban tervezték, hogy építenek, viszont ez nem valósult meg, mivel az akkori Szellőt is ellátó erzsébeti plébános kijelentette: építhetnek, de misét nem kapnak.

A harangtorony falán olvashatók a háborúkban elesettek nevei. Itt áll a „Könnyező felhő” (a márványból készült alkotás a kitelepítettek emlékét őrzi), a falu északi végén pedig Szent Flórián szobra áll. Több kőkereszt is áll a falu határában.























Egy régi pince.

Medvehagyma is van a malomnál.
Elkezdték a régi Mumpród-malom (Kárpáti-malom, Tóth-malom)
megmaradt épületeinek, a lakóháznak a felújítását.
Még víz is van a terméskővel bélelt kútban.
A malomépület már elbontásra került, a lakóház szerencsére megmaradt.
Még sok tennivaló lesz, de reméljük hamarosan elkészül a helyreállítás.





A KÖZÉP-MECSEK KERÜLŐ TÚRA 4. RÉSZÉN VEHETTEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

  Ezúttal a Közép-Mecsek legszebb részein barangoltunk Hősök terétől Meleg-mányon át Árpád-tetőig. Útközben felkerestük a forrásokat, ahol m...